Simon Koopmanstraat Wervershoof

De 14 bestaande woningen aan de Simon Koopmanstraat te Wervershoof dateren van de jaren 60. Zij hebben een beukmaat van 6,6 meter en een diepte van 5 meter.

Deze woningen voldoen niet meer aan de huidige eisen. Woningstichting Het Grootslag heeft aan architectenbureau AVEM gevraagd 14 levensloopbestendige woningen te ontwerpen. Uitgangspunt is, dat zij worden ontworpen met een hoog niveau aan gebruikskwaliteit, toegankelijkheid en flexibiliteit. De gewenste uitstraling is de jaren 30 woning.

De woningen krijgen een formele gevel aan de straatzijde. Dit wordt nog eens versterkt door het sculpturaal vormgegeven metselwerk. Elke woning is in een kader gevat, waardoor deze zelfstandig herkenbaar wordt. Afhankelijk van de gekozen plattegrondvariant, krijgt zij een iets andere invulling. Deze invulling wordt gevormd door metselwerk met frogs en een reliŽf van uitstekend) stenen in een strak patroon. De entrees worden geaccentueerd door hier gekleurde stenen in een blokpatroon toe te passen. Boven de toegangen naar de achtergelegen tuinen, zijn verwijzingen naar Simon Koopman geplaatst. Deze oorlogsheld uit Wervershoof was van beroep tuinder. Daarom zijn tuingereedschappen uit die tijd als ornamenten in de gevel geplaatst. Op deze wijze wordt de gevelarchitectuur weer een ambacht en tonen de woningen de liefde voor het vak.

Bantaskine deed het totale installatie advies voor dit project.

Ontwikkelaar..
Architect..
Constructeur..
Bestek..
Woningstichting Het Grootslag te Wervershoof
Avem Architectuur te Heerhugowaard
Adviesburo WFO te Wervershoof
Bamboo Bouwadvies te Haarlem
 
© Bantaskine 2007-2018